Vælg lydskriftstandard:
ℹ️ Info om lydskriftstandarder










Andre søgemuligheder:
Søg på lydskrift
Rimordbog

Følg udtaleordbog.dk og få besked om sidste nyt:

Nyheder


1. november 2024

Fysisk ordbog, fejring og kæmpe opdatering af udtaleordbog.dk 🇩🇰

I dag fylder udtaleordbog.dk 4 år, og det fejres med en grundig opdatering og en spændende annoncering!

De sidste mange måneder har jeg arbejdet sammen med Modersmål-Selskabet om at lave en fysisk udtaleordbog. Den udkommer 27/11 med titlen Dansk Udtaleordbog, og i den forbindelse afholdes et arrangement, som er åbent for alle. Læs mere om arrangementet på facebook:

Kom til reception i forbindelse med udgivelsen af Dansk Udtaleordbog

Ordbogen kommer i en stor og lille udgave, og den lille udgave bliver Modersmål-Selskabets årbog, som man får gratis hvis man er medlem. Læs mere om den fysiske ordbog, medlemskab og bestilling her.

Sidste gang der udkom en dansk udtaleordbog var i 1991, og der er sket meget med sproget siden. Dansk Udtaleordbog er skabt i samarbejde med Modersmål-Selskabet, som har efterspurgt en ordbog der er up to date ved at afspejle en mere nutidig udtale og vise udtalen med international lydskrift, så den er anvendelig især for dem der forsøger at tilegne sig dansk som fremmedsprog såvel som danske og udenlandske fagfolk.

Lingvisterne Michael Bach Ipsen og Mikael Fabrin har fra Modersmål-Selskabets bidraget betydeligt til udarbejdelse af ordbogen, ordbogens principper, layout og kuratering af ord ord udtaler fra den noget mere spraglede onlineordbog.

Den fysiske ordbog er baseret på data fra udtaleordbog.dk, og i forberedelsesarbejdet er der læst grundig korrektur af lydskriften, hvilket ligeledes har givet udtaleordbog.dk en omfattende overhaling med rettelser og justeringer af flere hundrede ord.

19. juni 2024

40.000 nye ord og justering af lydskriftprincipper

Udtaleordbogen er opdateret med nye ord, nye udtalevarianter, og en justering af trans­skriptions­principper. Læs mere herunder.

Der er blevet tilføjet ca. 40.000 nye ordformer siden sidste opdatering i februar. Ordbogen inderholder nu 376.000 ordformer og 948.000 udtalevarianter. Den store mængde nye ord er især takket være en forbedret registrering og databehandling af hvad brugere faktisk søger på. Hvis brugere søger på ord der ikke findes i ordbogen, bliver det tilføjet til køen af ord der skal i ordbogen, og så kommer det med stor sandsynlighed med i næste opdatering. Så de mange nye ord er ikke bare obskure ord, men ord der faktisk bliver søgt på.

I opdateringen i februar blev der indført en mulighed for at vise IPA-lyskrift med og uden stavelsesgrænser, og som udgangspunkt vises lydskriften uden stavelsesgrænser. Det var en populær opdatering, men en lidt uheldig bivirkning var at nogle udtalenuancer ikke længere kunne ses hvis man fjernede stavelsesgrænserne. Fx blev tosstavelsesord som skoven transskriberet /ˈskɒʊ̰.n/, mens enstavelsesord som ovn blev transskriberet /ˈɒʊ̰n/. Når man slog stavelsesgrænserne fra, blev det til hhv. /ˈskɒʊ̰n/ og /ˈɒʊ̰n/ som om de to ord rimer på hinanden (hvilket de nok kan i mindre distinkt udtalestil). Problemet opstår i forbindelse med schwa-assimilation.

For at bevare forskellen mellem tostavelsesord med schwa-assimilation vs. tilsvarende enstavelsesord er transskriptionsprincipperne blevet justeret en smule. Udtaleordbogen benytter nu samme transskriptionsprincipper som Den Store Danske Udtaleordbog. (Brink & al., 1991) hvor /ə/ assimileres til en foranstående lyd hvis den er mere sonor, og denne lyd fordobles hvis den følger efter en kort vokal. Det betyder konkret at ord som skoven, mellem, regel nu transskriberes /ˈskɒʊ̰.ʊn ˈˈmɛl̰.lm ˈʁæ̰ː.æl/, så man uden stavelsesgrænser, /ˈskɒʊ̰ʊn ˈmɛl̰lm ˈʁæ̰ːæl/, stadig kan se forskel på ord med en og to stavelser (sammenlign med /ˈɒʊ̰n ˈmæl̰m ˈsæ̰ːl/ ovn, malm, sal).

Segmentelt svarer lydskriften altså nu bedre til DSDU, bortset fra at DSDU bruger Dania og det redundante ◌̩ til at vise syllabicitet eksplicit. Der er ingen ord hvor syllabicitet alene er distinktivt, så den segmentelle notation er altså tilstrækkelig (og pr. intention mindre postulerende mht. hvilket segment der bærer stavelsen) til at vise forskel på ord.

Nyhedsarkiv

Ældre nyheder findes i udtaleordbog.dk's blog (inaktiv), på Ny Dansk Fonetiks Patreon-side og Ny Dansk Fonetiks Discord-server